Selamat Datang Dan Terima Kasih Kerana Sudi Menjenguk Blog Yang Tak Seberapa Ini........

TEMAN MESRA BLOG NI

Shopping Barang Sekolah (Kemasukkan Tahun 1/2012)

Assalamualaikum  dan salam blogger….

Semalam sepatutnya Papa Sharidz (Honey/PS) kerja, tapi disebabkan dia kurang sihat (batuk n selsema) dia lepak kat rumah jer lepas makan ubat.  Udah tengahari (dlm pukul 12) lepas dia cukup rehat, dia  ajak pegi beli pakaian sekolah untuk Azim n Afif.  Ramai jugak orang shopping barang sekolah semalam. Ingat MS yang terawal, rupa-rupanya dah terlambat. Biasalah rakyat Malaysia, suka buat sesuatu last minute.

Sampai jer kat kedai yang jual barang sekolah terus jer Azim, Afif n Aqif pilih beg sekolah masing-masing. Aqif pun nak jugak beg, dekat rumah lagi dah cakap nak beg “bird tam” (angry bird warna hitam) untuk isi baju pegi rumah pengasuh jer. Azim biasalah mesti pilih beg yang ada gambar Ultraman dan Afif memang dah cakap nak beg Angry Birds warna merah.

PC111210Inilah beg sekolah Aqif, Afif dan Azim tak berjenama tak pe janji ada gambar cartoon yang diorang minat.

Afif cuma belikan beg dan sepasang kasut sekolah jer, uniform beli di tadika nanti. Barang untuk Azim yang banyak sebab nak masuk tahun 1. MS cuma belikan 2 pasang baju, 2 pasang seluar, 2 pasang kasut, 2 helai singlet, 2 pasang stoking (stoking tahun ni punya  masih elok lagi) dan juga seluar dalam diorang. Itupun sudah RM200 +++, mahal jugak barang-barang sekolah sekarang ni. Itu pun belum belikan baju melayu untuk sekolah agama, lupa pulak nak carikan semalam.

Antara kelengkapan sekolah yang dibeli semalam.

Sebenarnya MS tak berapa tahu sangat pasal pendaftaran anak nak masuk sekolah ni. 7hb hari tu MS cuti sebab temankan Afif start tuisyen pada hari tu. Sementara tunggu Afif tuisyen MS pegi ke sekolah yang MS dah daftarkan Azim untuk tahun 1 nanti.

Sampai kat jaga sekolah tu, terus jer MS minta kebenaran untuk masuk ke pejabat sekolah tu untuk jumpa kerani sekolah tu. Terkejut juga MS semasa buat semakan (kerani tu semak dalam buku jer) tak de nama Azim. Confius jugak MS sebab dia adalah bekas belajar prasekolah sekolah tu dan surat beranak dia dah confirm di cop sekolah tu pada belakang sijil lahir dia. MS lupa pulak nak bawa sijil lahir asal Azim semasa semakan tu. Terus jer kerani tu bagi borang rayuan untuk kemasukkan tahun 1/2012.

Balik jer ke rumah MS cari sijil lahir asal Azim, memang confirm dah ada cop sekolah tu dan terjumpa sekali surat pengesahan nama dia telah didaftarkan di sekolah tu. Surat pengesahan tu mengesahkan telah didaftarkan pada 09/11/2010 dengan nombor pendaftaran 6/2012.

Besoknya PS pulak pergi sebab MS kerja, dia bawa semua dokumen berkaitan dan jumpa kerani sekolah tu sekali lagi. Bila dia tengok dah ada nombor pendaftaran baru dia jumpa nama Azim. Katanya surat telah dihantar ke alamat seperti di sijil lahir Azim (alamat rumah lama). Masalahnya pada surat pengesahan pendaftaran telah dicatat alamat surat-menyurat iaitu alamat rumah sekarang.

PS balik bagitau pendaftaran pada 4/01/2012 nanti dan hari beli buku pada 26/12 (sehari sahaja). Bengang jugak MS kenapa jual buku sehari jer iaitu pada hari cuti pulak tu, MS dah plan nak balik kampung cuti tu nanti. Sudah la kerani tu tak bagi surat panggilan pendaftaran masuk nanti, MS berteka-teka pulak bukan ke kalau tahun 1 masuk awal dari budak-budak lain. Kerani tu cuma bagi senarai buku untuk dibeli dan borang SMM jer. Borang SMM tu udahlah senget-benget, dah tahu borang senget-benget still jugak fotostat (pemalas betul). MS nak isi pun malas, MS taip balik format borang tu. Tak reti MS nak lengkapkan borang tu kalau tak jelas tulisannya.

PC111214PC111215

                      Borang SMM yang senget-benget tu (memang tulisan pun kurang jelas)

# Ini sekadar pengalaman MS anak nak masuk tahun 1 nanti, MS yang excited Azim selamba jer asyik tanya cuti banyak hari lagi ke sebab dia boleh main game time cuti ni. #

Tiada ulasan:

Catat Ulasan