Selamat Datang Dan Terima Kasih Kerana Sudi Menjenguk Blog Yang Tak Seberapa Ini........

TEMAN MESRA BLOG NI

MOOD yang hilang....

Entah kenapa pepagi lagi mood nak bercakap dengan ofis mate hilang. MS pun tak tahu kenapa....


may be MS ni ada masalah lain....

may be MS penat....

may be MS ni tak boleh nak buat kerja sekarang sebab network tak OK....

ntahlah kenapa.....
macam-macam ada....

:-X



ini muka orang malas buat kerja....;-)

posted from Bloggeroid

AIM ke 19

Hari ini 17 November 2012, tepat jam 8.30 malam bermulalah Anugerah Industri Muzik yang ke 19. Karpet Glamor diacarakan oleh Awal dan Dahlia.....

Jam 9 malam telah dimulakan oleh persembahan dari lagu Anak Kampung.... then muncul Adibah Noor dan Aznil sebagai pengacara....

Senarai pemenang adalah seperti berikut :

1) lagu nasyid terbaik - Doa ( Nora )
2) lagu pop etnik terbaik - Kuasa Cinta ( Noraniza Idris )
3) lagu hip hop terbaik - Aku Maafkan Kamu ( Jamal Abdillah ft Malique )
4) lagi inggeris tempatan terbaik - Counting Days ( Jaclyn Victor )
5) artis baru terbaik - Mojo
6) persembahan vokal berkumpulan terbaik di dalam lagu - Seperti Dulu ( Forteen )
7) video muzik terbaik - Sparkle ( Yuna )
8) lagu pop terbaik - Patah Seribu ( Shila Amzah )
9) lagu rock terbaik - Idola ( Azlan & The Type Writer)
10) lagu bahasa melayu terbaik yang dipersembahkan oleh artis luar negara - Sudah Cukup Sudah ( Nirwana Band)
11) kulit album terbaik - Take Over ( Mizz Nina )
12) rakaman album terbaik - Hikmah ( Nora )
13) susunan muzik terbaik di dalam lagu - Aubrey Suwito ( Counting Days - Jaclyn Victor )
14) anugerah kembara - Mizz Nina
15) anugerah sri wirama - Kumpulan Alleycat
16) persembahan vokal terbaik di dalam lagu (lelaki) - Bahagia Sementara ( Jamal Abdillah )
17) persembahan vokal terbaik di dalam lagu (wanita) - Counting Days ( Jaclyn Victor )
18) album terbaik - SalamMusik
19) lagu terbaik - Patah Seribu ( Shila Amzah )

itulah pemenang-pemenangnya, best AIM kali ni.....

posted from Bloggeroid

Amalan Di Bulan Zulhijjah

BULAN ZULHIJJAH, khususnya sepuluh hari awalnya merupakan peluang kedua selepas Ramadhan untuk umat Islam mendapatkan gandaan keredhaan, keampunan dan pahala amalan.


1 hingga 9 Zulhijjah - Sunat Berpuasa

8 Zulhijjah - Hidupkan malamnya dgn banyak beribadat

9 Zulhijjah - Hidupkan malamnya dgn banyak beribadat, disunatkan berpuasa bg org yg tidak mengerjakan haji
- Membaca surah Al-Ikhlas 1000 kali
- Solat pd awal waktu..... jadilah ianya amalan harian hendaknya
- Solat sunat qabliyah asar
- Selepas solat asar - baca Surah Yasin 3 kali
- Membaca Laillahaillallah wahdahula.....huallakulishaiinkodir sebanyak 400 kali (bermula dari asar - isyak boleh sambung) fadilatnya bagaikan memerdekakan 100 hamba
- Solat sunat qabliyah & ba'diyah maghrib
- Selepas solat maghrib - solat sunat awwabin 6 ra'kaat (3 salam) fadhilat penghapusan dosa bagi 50 tahun.... jadikanlah amalan bulanan/mingguan hendaknya...
- Solat sunat tasbih
- Solat sunat hajat
- Berdoa dgn doa Nabi Adam A.S. iaitu robbana zolamna..... sebanyak 50 kali
mi
10 Zulhijjah - Sembahyang sunat Hari Raya Aidil Adha - membaca tadbir & melakukan korban

11, 12 dan 13 Zulhijjah (hari-hari Tasyrik) - Hidupkan malamnya dgn banyak beribadah, takbir selepas solat waktu

29 atau 30 Zulhijjah - Selepas solat Asar membaca doa akhir tahun. Selepas solat maghrib membaca doa tahun baru.


posted from Bloggeroid

Hikmah Hijrah

Dengan memberi kemaafan, kita akan dapat:

1) Mencuci hati
2) Menenangkan fikiran
3) Sembuh daripada penyakit
4) Wajah yang menawan dan ceria
5) Doa dimakbulkan
6) Hidayah daripada Allah s.w.t.

santai... sentap....sengal

ntah apa-apa entry ni....

sebenarnya MS on leave today, ingat nak pegi penang rumah kakak sesambil school holiday ni. Tapi lain pulak jadinya, honey pulak tak sihat....

Apa lagi kitorang anak beranak bersantai di rumah jalah.... udahlah cuti 4 hari tapi bersentap kat rumah ja.

hari ni hari kedua kat rumah, ada lagi 2 hari... mau sengal badan ni duduk rumah.  mau M besar nanti bila pergi kerja nanti.

so, dah 2 hari aktiviti anak-anak main games, tengok tv channel cartoon dan mandi mini kolam kat depan rumah. kesian diorang.....



salam MAAL HIJRAH

semoga kejayaan akan lebih mengiringi kita...

HIJRAH minda dan perilaku kearah kebaikan dan kesejahteraan bersama...

Panduan Mengurangkan HUTANG KAD KREDIT

Terdapat beberapa cara utk mTerdapat beberapa cara utk mengurangkan hutang kad kredit dan bergantung kpd jumlah hutang.

1) Akses situasi kewangan iaitu hitung semua pendapatan dan perbelanjaan bulanan dan baki tersebut utk pembayaran @ penggunaan kad kredit.

2) Merancang pengurusan hutang iaitu menyingkirkan hutang yang tidak diperlukan dgn perancangan hutang yg profesional.

3) Melaksanakan perancangan, ianya bukan mudah namun hutang kad kredit perlu dikurangTerdapat beberapa cara utk mTerdapat beberapa cara utk mengurangkan hutang kad kredit dan bergantung kpd jumlah hutang.

1) Akses situasi kewangan iaitu hitung semua pendapatan dan perbelanjaan bulanan dan baki tersebut utk pembayaran @ penggunaan kad kredit.

2) Merancang pengurusan hutang iaitu menyingkirkan hutang yang tidak diperlukan dgn perancangan hutang yg profesional.

3) Melaksanakan perancangan, ianya bukan mudah namun hutang kad kredit perlu dikurangkan. Walaupun mengambil masa untuk menghapuskan hutang tetapi penting untuk meningkatkan tahap kredit. Biar rekod bersih senang nak buat pinjaman pada masa hadapan.

4) Lebihkan Pendapatan, Kurangkan Perbelanjaan - perlu keluarkan perbelanjaan tidak penting misalnya makan di restoran murah (kurang makan di luar), membeli barangan runcit berjenama pasar raya berbanding jenama biasa.

5) Kurangkan Perbelanjaan - perlu mengurangkan perbelanjaan harian terlebih dahulu. Mengurangkan perbelanjaan adalah pilihan tepat, mudah dan pantas keberkesanannya.

6) Pekerjaan kedua - pekerjaan sementara utk menambah pendapatan kerja sepenuh masa.

7) Dapatkan khidmat golongan profesional - sekiranya tidak mampu untuk membayar balik bayaran minimum, pilihan terbaik adalah mendapatkan firma pengurangan hutang yang berupaya meringankan beban dgn menyediakan pembayaran mengikut keadaan semasa anda.

sekadar peringatan untuk diri sendiri.... ada tak sesape yg boleh bagi kerja kedua nak bagi pendapatan lebih ni...

sumber: BH 30 Oktober 2012