Selamat Datang Dan Terima Kasih Kerana Sudi Menjenguk Blog Yang Tak Seberapa Ini........

TEMAN MESRA BLOG NI

Pulau Pangkor 2013 - Sambungan

Lambat betul MS ni sambung entry pasal percutian ke Pulau Pangkor baru-baru ni. Biasalahkan MS ni memang busy dengan kerja, keluarga dan anak-anak. Kalau ikut tu macam-macam nak dikongsikan di sini, tapi keadaan dan masa yang menentukannya.

Hari ni je sempat sebab MS dapat CTR (Cuti Tanpa Rekod) sebab semalam ke Perhimpunan BBDS di PWTC. Lagipun anak-anak cuti sekolah sekarang ni, so bila cuti tak payah nak pergi hantar or jemput diorang dari sekolah. Dapatlah bermanja-manja dengan laptop ni ari ni, sebab sebelum ni line tenet kat umah tak berapa laju sebab MS guna broadband tapi bila Aqif terhilangkan simcard celcom broadband last week terpaksa cari alternatif lain. Setelah di kaji, MS guna YES 4G sebab boleh guna semasa kat ofis or kat umah dan  boleh wifi dengan Azim. Tak delah nak berebut-rebut laptop ni.

OK... citer pasal Pulau Pangkor hari tu.... Hari kedua 9hb 3 kitorang keluar nak pergi snorkelling kat Coral Island. Lepas jer breakfast kat Coral Bay Resort tu, terus siap-siap dan pack barang untuk ke Teluk Nipah sebelum naik bot ke Coral Island. Nak ke Teluk Nipah senang jer sebab memang banyak teksi van kat luar Coral Bay ni. Kitorang amik satu van untuk ke Teluk Nipah, tapi driver van tu cadangkan kitorang round island dulu sebelum kemudian turun di Teluk Nipah, then nak balik dari Teluk Nipah dia amik hantar ke Coral Bay semula. Caj untuk round island RM70, kalau MS naik van tu ke Teluk Nipah pula sehala RM15. Kalau ikut planning kitorang nak round island esoknya (10hb 3) tapi bila fikirkan cadangan driver tu, lagi jimat. So, kitorang round island dulu.....

Salah satu tarikan di Tokong Fu Lin Kong

Aqif dengan replika kura-kura @Fu Lin Kong


Afif @ Fu Lin Kong

Bersama anak2 di Kota Belanda






 
@Kota Belanda....

@ Kota Belanda   
 Kemudian kami di bawa mengelilingi pulau kearah utara, melalui Teluk Chempedak, Teluk Belanga berhampiran Lapangan Terbang Pangkor, Coral Beach dan Teluk Nipah (kawasan tumpuan orang ramai). Sampai Teluk Nipah dalam pukul 10 pagi, terus anak-anak dah tak sabar nak naik bot. Cara nak pergi snorkelling ada 2 pilihan, sama ada pilih bot kecil atau besar. MS pilih bot besar sebab anak-anak kecik lagi, risau juga. Caj bot besar RM70 dan bot kecil RM50, untuk pergi dan balik dari Coral Island. Sebelum sampai Coral Island pemandu bot tu tunjukkan batu bentuk ikan paus dan buaya.

Batu ikan paus

 
gelagat anak-anak happy dan takut naik bot....

Kecut perut juga naik bot ni....

pemandangan dari Coral Island

Honey dan Afif sibuk ber snorkelling...

Afif jer yang berani ikut abahnya snorkelling.....

Bot datang amik kitorang dalam pukul 1.00 petang, then bercanda pulak kat pantai Teluk Nipah. Lepas bersihkan diri, then makan dan shopping sikit-sikit. Call driver van tu, balik ke Coral Bay Resort dalam pukul 2.00 petang. Memang letih, sebab Aqif tertido semasa tengah makan.... Balik bilik terus bersih diri dan rehat.

Lepas Asar jer anak-anak dah sibuk nak pergi mandi kat kolam pulak... turun jer ke kolam terus cergas jer anak-anak ni. Sebelum tu macam dah penat main air tapi tak puas-puas lagi berenang.

Memang puas hati bila dapat mandi...

Sesuai untuk kanak-kanak bila ke Coral Bay Resort ni, sebab ada swimming pool.

Honey pun terpaksa mandi kat kolam kanak-kanak sebelum ke kolam dewasa.

Gelagat Azim main gelongsor...

Aqif asyik nak berkepit dengan abahnya
Memang berbaloi bila bawa anak-anak ke Pulau Pangkor time ni sebab tak ramai sangat orang, so tiap-tiap tempat tu tak delah ramai sangat pengunjung. Bila dah balik dari Pulau Pangkor, Afif asyik bagitau dia nak kumpul duit nak pergi lagi..... sebabnya boleh bermain air sepuasnya...

Cuti bulan Jun nanti MS nak bawa lagi anak-anak ke sini memang happy bila tengok anak-anak happy....... We will come again.... PANGKOR ISLAND....

Tip hadapi cinta ditolak:

1) JANGAN MENYALAHKAN DIRI SENDIRI
- Jangan biarkan diri anda terjebak pd perasaan bersalah, cuba menerima dan memahami penolakan itu dan anda tidak akan berasa rugi meskipun si dia tidak menjadi milik anda secara mutlak. Seterusnya mencuba membuka pintu hati anda untuk insan yg benar telus dlm mencintai anda.

2) BERGEMBIRA
- Jangan sesekali bersedih andai cinta ditolak si dia. Daripada anda terus bersedih lebih baik mencari alternatif lain utk bergembira dan keluar beramai2 dgn kenalan atau teman2 yg lain utk mengatasi kekecewaan anda itu. Dgn ini mungkin dpt mengubat luka di hati.

3) BERHENTI MENGINGATI SI DIA
- Jangan membaca secara berulang e-mel, SMS, Facebook atau Twitter si dia ketika anda tidak lg bersama si dia dgn harapan yg tinggi utk memiliki dan menawan hatinya. Aktiviti seperti ini hanya akan nenambah luja di hati dan membuang masa lapang anda dgn mengingati sesuatu yg sudah pasti bukan milik anda lagi. Daripada terus mengingatinya sedangkan dia tidak, lebih baik anda mencari aktiviti yg menarik seperti bersukan, menonton filem kesukaan anda, membeli belah dan berhentilah mengharapkan si dia utk menerima anda.

4) AMBIL MASA
- Mula mengorak langkah dgn berkenalan dgn lebih ramai lg dan jgn mengulangi kesilapan lalu. Andai anda tersilap langkah, mungkin hati anda terguris lg dan pisang berbuah dua kali. Berkenalan dan mengenali hatinya terlebih dulu dan cuba mendalami hati seseorang itu barulah anda menyatakan hasrat hati yg sebenar.

5) PASRAH DAN REDA
- Sekali lagi, sedarilah bahawa penolakan bukan pengakhiran segalanya. Percayalah pengalaman memberikan penghargaan berharga buat anda dan percaya pada diri bahawa satu hari nanti abda akan mendapat seseorang yg lebih baik. Pasrah bahawa si dia tidak akan menjadi milik anda dan reda dgn ketentuan Ilahi yg merencanakan. Jangan membiarkan perasaan sakit hati. terus menguasai anda kerana hal ini akan lebih menyeksa anda.

Sumber: Harian Metro - 23 Mac 2013

posted from Bloggeroid

Pangkor 2013

Seperti yang dijanjikan dgn anak2, bila birthday abah diorang akan dibawa bercuti...

Percutian kali ni MS pilih Pulau Pangkor sebab dah lama tak pegi, lagipun itulah pulau yg terhampir dan anak2 pun terlalu teringin naik feri....

pergi 8hb 3, lepas ja anak2 balik sekolah terus bertolak ke Manjung, berhenti makan dan rehat kejap kat Aeon Manjung.



dah abis makan, terus ke Lumut... dapat la naik feri pukul 3.00 ptg.
Senarai harga tiket ke Lumut...
RM10 - Dewasa
RM5 - Kanak2

( Harga tiket adalah utk pergi-balik, jangan buang tiket tu. so, simpan untuk balik nanti )



anak-anak rasa happy betul bila dah naik feri... tak reti diam mulut diorang bertanya macam2...



sampai jeti pulau pangkor pukul 4, terus amik teksi van ke hotel... MS tempah Coral Bay Resort, tambang dari jeti ke hotel RM10 utk satu van.
Di Coral Bay Resort, time check in 3.30 ptg. nasiblah MS memang sampai lambat, so terus ja dapat kunci. MS tempat apartment 3 bilik, memang selesa sebab MS pergi 5 orang ja.



kitorang rehat kejap, tapi anak2 dah sibuk nak mandi kat kolam. pukul baru kitorang turun, MS teman ja anak2 mandi sampai pukul 7... tengok hari dah nak gelap, naik ke bilik terus siap2 nak dinner pulak. malam tu dinner dekat2 situ jer, kitorang jalan ke Sandy Cafe...



kalau kat Coral Bay ni senang ja tempat makannya. tak perlu transport pun. balik ke apartment, beli la makanan ringan utk anak2 sebab kalau diorang lapar tak payah turun lagi.

next entry.... aktiviti di pangkor pada 9hb 3.


posted from Bloggeroid

Happy Birthday Honey...

Semoga Allah SWT merahmati, memberi kebahagiaan dan kesihatan yang baik untuk selamanya. I LOvE U so MucH....

Hadiah tunggu minggu ni, ayang hadiah percutian ke Pulau Pangkor pada 8 - 10 Mac 2013. Tak dapat pergi minggu ni sebab ada kenduri.

Moga happy dan terima hadiah tak seberapa ini. Azim, Afif dan Aqif pun dah tak sabar nak bercuti. Asyik menghitung hari jer...



Jom jejalan dulu ke dataran menara condong, Afif belanja makan.


ada kiosk astro


tengah Q nak amik belon dari badut


azim dah nak dapat belon pedang


antara juadah yang dimakan sambil bersantai


posted from Bloggeroid

PINTU MURAH REZEKI

For Sharing.....
8 PINTU MURAH REZEKI  ialah:

1. Jangan Derhaka dengan Ibu Bapa.
2. Jangan Bergaduh dengan Saudara Mara.
3. “Tidak akan papa kedana orang yang pergi menunaikan haji..”
4. Sentiasa sembahyang sunat Dhuha.
5. Jangan tidur selepas solat subuh.
6. Selalu baca doa Al-Waqiah.
7. Rezeki ada dalam perkahwinan.
8. Rezeki ada pada anak “Semasa bayi itu lahir, 4 perkara ditetapkan antaranya ialah rezeki dan rezeki anak itu juga akan turun kepada ibu bapanya.
Sumber fb UAI